Pocinčavanje


Izdvojeno iz galerije

DSC_0081 DSC_0249.jpg DSC_2586.JPG DSC_2655.JPG

Certifikat ISO 9001

Italikacink Certifikat ISO 9001

Kako?

Kako izgleda postupak vrućeg pocinčavanja?

Predmet se mora izraditi prema preporukama pocinčavatelja, kako bi se pocinčavanje izvršilo što kvalitetnije. Onima koji namjeravaju izraditi predmete koje treba pocinčati savjetujemo pročitati poglavlje Savjeti ove web stranice.

Postupak pocinčavanja u osnovi se može sažeti na slijedeće faze:

  • 1. Ovješenje predmeta na okvire koji omogućavaju naknadno pomicanje unutar pogona pomoću metalne žice, lanaca ili kuka.

postupak-pocincavanja-zn-2

  • 2. Odmašćivanje odgovarajućim otopinama, zbog odstranjivanja mogućih ostataka ulja od obrade.
  • 3. Nagrizanje, odnosno dekapiranje: vrši se u otopini klorovodične (ili sumporne) kiseline, zbog uklanjanja hrđe koja se može naći na predmetima, a sa ciljem dobivanja čiste površine čelika.
  • 4. Pranje u vodi zbog izbjegavanja prijenosa kiseline.

U ovom se trenutku odabire između pocinčavanja „suhim“ ili „vlažnim“ postupkom. Počnimo sa prvim.

  • 5. Fluksiranje u vodenoj otopini amonijevog klorida zbog odgode oksidacije „gole“ metalne površine prije pocinčavanja.
  • 6. Sušenje i predgrijavanje u prostoriji grijanoj dimovima iz peći (približno 150°C). Ova je faza od posebnog značaja radi odstranjivanja svakog traga tekućine sa predmeta. Naime, para koja se oslobađa tijekom pocinčavanja, zbog ostataka tekućine, može izazvati istinske eksplozije, opasne kako za ljude, tako i za predmete. Zbog toga preporučamo pročitati poglavlje Savjeti radi izvedbe pravilnog položaja otvora za odušak.

postupak-pocincavanja-zn-3

  • 7. Pocinčavanje uranjanjem u rastopljeni cink na približno 450°C u trajanju od nekoliko minuta, ovisno o vrsti materijala i željenoj debljini prevlake. Vrijeme uranjanja, brzina spuštanja i podizanja, čistoća kupke i kompatibilnost materijala sa cinkom, neki su od odlučujućih čimbenika za dobar ishod pocinčavanja. Sve ove parametre Italikacink d.o.o. stalno kontrolira i proučava.
  • 8. Hlađenje (vodom ili zrakom), odvješavanje materijala, po potrebi: pakiranje, čišćenje, provjere i ispitivanja.

Kod „vlažnog“ postupka nema fluksiranja (faza 5) te se nakon predgrijanja pocinčavanje izvodi u kupki rastopljenog cinka pokrivenoj solima fluksiranja; završna kvaliteta pocinčanog proizvoda jednaka je u oba postupka.

Tko smo i što radimo?

ITALIKACINK novi je pogon za vruće pocinčavanje, smješten u LIČKOM OSIKU – GOSPIĆU; rasprostire se na površini od preko 44.000 m², od čega 3.200 m² natkrivenog prostora.

Italikacink raspolaže kadom za cinčanje veličine 9,20 x 1,60 x 3,00 m

ITALIKACINK novi je industrijski projekt, sa tehnologijom tvrtke ZINCOIMPIANTI, odjel grupacije BISOL Spa iz Pieve di Soligo (Treviso) – Italija, koja gradi tehnološki napredne pogone za vruće pocinčavanje, po sistemu ključ u ruke.

Više... Kontakt...

Grupa Bisol

Vruće poncinčavanje.
Najbolja rješenja dolaze iz velike Grupe.