Materijali

Kako cinčati: Materijali savjeti-pocincavatelja-zn-7

Čelik korišten za proizvodnju predmeta koji će se vruće pocinčavati mora biti prikladan i dobre kvalitete, jer kemijski sastav metala neposredno utječe na konačni kvalitativni i estetski rezultat. Na ovaj posljednji značajno utječe prisustvo i postotak elemenata, kao što su silicij (S), ugljik (C) i fosfor (F) u čeliku; ovi elementi utječu na povećanje debljine sloja legure Fe/Zn, a rezultat su više ili manje sjajne površine pocinčanih materijala.

Moguće su razlike na površinama predmeta napravljenih od dijelova čelika različitog sastava, iako su vremena uranjanja u kupku cinka bila ista; ova se razlika može uočiti i kod čelika proizvedenih na različite načine (valjanjem, vučenjem, lijevanjem, itd.) ili materijala različite hrapavosti površine.

Zato se klijentu preporuča da eventualno izvrši probe sa nekoliko uzoraka. Treba, međutim, uvijek imati na umu da razlika u izgledu površine nema nikakvog utjecaja na kvalitetu i trajnost samog pocinčavanja.

savjeti-pocincavatelja-zn-8Spajanje predmeta od specifičnih čelika ili/i lijevanog željeza standardnim laminiranjem preporuča se isključivo nakon pocinčavanja. Predmeti od lijevanog željeza ne zahtijevaju dugi boravak u kupki nagrizanja, dok čeliku treba više vremena. U slučaju spojenih predmeta prije pocinčavanja, dijelovi od lijevanog željeza pretrpjeli bi prejako nagrizanje, a kiselina bi prodrla previše u dubinu, dok bi dio od čelika bio nagrizen samo djelomično.

Za nagrizanje dijelova od oblikovanog čelika ili kovanog željeza, pokrivenih debelim slojem troske i kalamina, potrebno je dugo stajanje u kiselini, što može izazvati ozbiljna oštećenja na navojima ili obrađenim (npr. tokarenim) dijelovima. Poželjno je izbjegavati spajanje mehanički obrađenih dijelova sa kovanim dijelovima. Dijelove sa puno taloga potrebno je očistiti pjeskarenjem.

savjeti-pocincavatelja-zn-9Preporuča se ne spajati “zapušten” i korodirani čelik sa novim valjanim čelikom. Pocinčavanje nema učinak pokrivanja te se neće dobiti homogena i glatka površina, dok će udubljenja i otvori ostati vidljivi.

savjeti-pocincavatelja-zn-10Postupak pocinčavanja ne pokriva eventualne temeljne nedostatke, već ih naprotiv ističe.

Pažnja: problem listanja toplo valjanog čelika rijetko se pokazuje u tijeku postupka nagrizanja, ali se neizbježno pokaže tijekom pocinčavanja.

Tko smo i što radimo?

ITALIKACINK novi je pogon za vruće pocinčavanje, smješten u LIČKOM OSIKU – GOSPIĆU; rasprostire se na površini od preko 44.000 m², od čega 3.200 m² natkrivenog prostora.

Italikacink raspolaže kadom za cinčanje veličine 9,20 x 1,60 x 3,00 m

ITALIKACINK novi je industrijski projekt, sa tehnologijom tvrtke ZINCOIMPIANTI, odjel grupacije BISOL Spa iz Pieve di Soligo (Treviso) – Italija, koja gradi tehnološki napredne pogone za vruće pocinčavanje, po sistemu ključ u ruke.

Više... Kontakt...

Grupa Bisol

Vruće poncinčavanje.
Najbolja rješenja dolaze iz velike Grupe.